Kerkwijding St. Jan van Lateranen (9 november)

Veel mensen, waaronder ook vele leden van de RK kerk, denken dat de Sint Pieter in Rome de hoofdkerk van de katholieke kerk is. De Sint Pieter is echter alleen de kerk boven het graf van Petrus. De hoofdkerk van het bisdom Rome, tevens de hoofdkerk van de katholieke wereldkerk, is de Sint Jan van Lateranen. 9 november, viert de katholieke kerk de kerkwijding van deze hoofdkerk.

Bij een kerk denk je in eerste instantie vaak aan een gebouw. Een concrete plek waar mensen vaak op belangrijke levens-momenten komen, voor een doop, een huwelijk of uitvaart. Maar ook de plek waar wekelijks, of dagelijks, eucharistie wordt gevierd en de gemeenschap bijeen komt rond de Heer, rond zijn Woord en/of rond zijn Tafel. Als ik aan die vier-momenten denk, dan wordt de kerk al minder van steen en meer van levende mensen. De kerk als bouwwerk, gebouwd van de levende stenen, de mensen die de kerkgemeenchap vormen; de kerk als vierende gemeenchap.’ Paulus schreef het al: ‘jullie zelf zijn de kerk, het lichaam des Heren.’

Als ik het feest van de kerkwijding van de St. Jan van Lateranen vier, dan dank ik vooral voor de kerkgemeenschap die we als kerk wereldwijd met elkaar vormen. Dan dank ik de Heer dat wij rondom Hem gemeenschap mogen vormen en samen mogen komen om het leven te vieren. Ik bid dan voor die kerk: dat we niet uit elkaars genade vallen, maar elkaar levensruimte gunnen; dat de kerk een ruimte mag zijn die mensen altijd weer insluit en de verloren schapen opzoekt en weer in de gemeenschap thuis brengt. Onze kerk komt veelal in het nieuws door schandalen en onenigheid. Laten we elkaar de hand reiken en, zo veelkleurig als we zijn, elkaar als broeders en zusters vrede en alle goeds wensen. En een ander vrede en alle goeds wensen betekent dat ik ook zelf brenger van vrede en alle goeds moet worden.

Tot lof van God!

4 gedachten over “Kerkwijding St. Jan van Lateranen (9 november)

 1. Het valt inderdaad niet mee om het gebouw “kerk” los te zien van de mensen die in die kerk bidden en werken (beetje Benedictus op z’n tijd….). Die mensen, die gemeenschap van gelovigen zijn nét zo goed “kerk” (en misschien wel méér) dan het gebouw…
  Een vriendin van het jongerenkoor had bijvoorbeeld heel veel moeite met “de heilige Katholieke Kerk” in de geloofsbelijdenis. Zij vond die gemeenschap maar al te vaak ál te onheilig…
  Zo had ik zélf (na de oplichting van mijn moeder door mijn neef en diens vriendje) heel veel moeite met “zoals ook wij aan anderen hun schuld vergeven”. Een heel goed gesprek met mijn allerliefste Franse peetoom leerde mij, dat vergeven iets anders is als vergeten. Oók dat dit “vergeven” voornamelijk een cadeau is aan jezelf; je neemt die ander niet meer mee op sleeptouw. Je vergeeft en laat ze achter… Helaas zijn beiden (peetoom en peettante waren een echtpaar, en de allerliefste die je je maar kan wensen), overleden. Zéker nu ik zelf tweemaal peettante ben, mis ik ze soms deerlijk… ik had hun wijsheid nu goed kunnen gebruiken… Gelukkig heb ik heel veel van ze geleerd, dus zó héél erg ver weg zijn ze nou ook weer niet.
  Ikzelf voel me vooral een Native Boeddhistische Katholiek. Van beiden leer ik zóveel: hoe je de aarde en haar bewoners met eer behandelt, evenals hoe je leeft in vrede en respect voor alle medebewoners van moeder aarde. Hoe je niemand (mens nóch dier) slecht behandelt, en vooral… hoe je alleen maar goede dingen aan allen toewenst… slechte wensen en gevoelens t.o.v. (met name) mensen komen immers keihard naar jouzelf terug….
  Daarom, vrede en alle goeds… zoals Franciscus zei… vrede en alle goeds…. voor iedereen!

  Like

 2. ‘Weg met dit alles! Maak van het huis van mijn Vader geen markthal!’ Johannes 2,16 Hier zien we een andere kant van Jezus. Niet die zachtaardige man, zoals Hij dikwijls afgebeeld wordt, maar een woedende Jezus. Een Jezus die grote schoonmaak houdt en protesteert tegen het gebruik van de tempel als een soort markthal. God, schoon schip maken: misschien moet ik het ook maar eens doen in mijn binnenste. Zelf een tempel worden van echtheid, zuiverheid, sereniteit, spiritualiteit en liefde.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s