Het evangelie sluit niemand uit

Het evangelie van vandaag (Mat. 15, 21-28) deed mij denken aan kerkelijk/katholiek/christelijk Nederland vandaag. Wie hoort er wel bij en wie niet? Wat maakt iemand tot een katholiek of christen die er bij mag horen? De vraag alleen al vind ik eigenlijk absurd. Het evangelie sluit niemand uit.

In het evangelie van vandaag horen we een heidense vrouw die Jezus om hulp smeekt. Haar kind is door de duivel bezeten.  Jezus ziet of hoort haar niet en de leerlingen vragen Jezus die vrouw weg te sturen. Dan geeft Jezus de vrouw te kennen dat hij alleen voor de verloren schapen van Israël gekomen is en dat het zonde is het brood dat voor de kinderen van Israël bestemd is aan de honden te geven. Ik vind het een hard antwoord van Jezus. Zo ken ik hem niet. Het antwoord van de vrouw overtuigt Jezus van haar gelijk. Haar antwoord, dat de honden toch ook de kruimels van het brood onder de tafels eten, overtuigt Jezus. Vrouw, uw geloof heeft u geredt, ga en er zal gebeuren wat je vraagt. En op dat uur is haar kind genezen.

Jezus groeit in zijn roeping, zijn taak gaat verder dan alleen het volk van Israël, iedereen die in hem gelooft is uitverkoren. De vrouw laat zich niet uit het veld slaan door de aanvankelijke afwijzing, uitsluiting en belediging. Haar geloof is sterker dan ooit. De leerlingen zien toe en mogen zien wat het betekent om de weg van Jezus te gaan.

Het evangelie sluit niemand uit, ook vandaag niet. Dat God ons ook vandaag de weg mag wijzen, zoals Hij toen zijn Zoon Jezus gedaan heeft, en we niet uitsluiten maar insluiten, geen haat zaaien maar vrede brengen. Dat valt niet mee. Iedere dag weer is dit een opgave. Wel een opgave die ik de moeite waard vind. Uitverkiezing is en blijft een opdracht!

Geluk,

Zuster Marianne

Een gedachte over “Het evangelie sluit niemand uit

  1. Vanmorgen hoorde ik dat in de oorspronkelijke tekst niet hond maar hondje staat. Het verschil daartussen zou zijn dat hond een (valse) zwerfkinderen is en hondje een (lieve) huishond. De vrouw verstaat dat en vat moed om verder aan te dringen. Haar geloof heeft haar en haar kind gered. Een mooi voorbeeld voor ons.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s