Kijk steeds naar je begin

Clara van Assisi

2011/2012 is voor ons clarissen wereldwijd een jubeljaar. We gedenken het 800 jarige bestaan van onze Orde; 800 jaar geleden is Clara met Palmzondag begonnen. Het jubileumjaar loopt door tot het Clarafeest (11 augustus) van 2012.

Het thema van dit jubileumjaar is: Kijk steeds naar je begin. Het is een zin uit de tweede brief van Clara aan Agnes van Praag: Houd je levenskeuze in herinnering; zie, steeds naar je begin. Wat je houvast is, blijf daaraan vasthouden; wat je doet, blijf dat doen en laat dat niet los maar ga met snelle stap en lichte tred zonder je voeten te stoten, zodat je stappen ook het stof niet opwervelen. Veilig, blij en opgewekt moet je waakzaam het pad van de gelukzaligheid gaan.

Als ik het met mijn eigen woorden mag zeggen: Maar, vanuit de liefde die wij, jij en ik, van God ontvangen hebben en nog dagelijks ontvangen, wil ik je met klem het volgende zeggen: houd je levenskeuze in herinnering, denk terug aan je begin met God, je keuze voor Hem als levenspartner. In die begintijd zag je nog geen struikelblokken en problemen, je zag alleen je verlangen naar God, je verlangen naar Christus en je verlangen om zó voor Hem te leven, in armoede en nederigheid. Met dat gelukzalige begin voor ogen kan je ook het moeilijke aan, wat je later op je pad tegenkomt. Met dat sprankelende begin voor ogen kun je de moed erin houden en blijmoedig en lichtvoetig je weg met God vervolgen. Die sterke liefde, dát begin, laat dat je houvast zijn. Mensen met de allerbeste bedoelingen, vanuit zorg – dat het je niet te zwaar wordt, ook hoogwaardige mensen, geven je soms raad die je beter niet kunt opvolgen, omdat het je zal doen struikelen op de door jouw gekozen weg. Maar er is natuurlijk ook goede raad! Luister naar de raad die je van anderen, ook van je zusters en broeders, krijgt en overweeg deze in je hart, toets ze aan je begin, aan de woorden van het Evangelie en aan de woorden van Franciscus en kies van daaruit jouw weg met God, of misschien moet ik zeggen: laat dit de ruimte zijn waarin je God jouw de weg laat wijzen! Houdt daarbij altijd je begin voor ogen, die sterke liefdesband tussen jou en Christus, tussen jou en God. Hij is je begin, kijk naar Hem: dan zal je sterk staan en, ondanks moeilijkheden, toch blijmoedig wandelen met je God.

Kijk steeds naar je begin. Ik denk dat dit voor ieder begin kan opgaan, voor iedere levenskeuze die gemaakt wordt. De herinnering aan het begin van mijn kloosterroeping is voor mij een steun en houvast geweest in een dorre periode die volgde. Van daaruit heb ik de woorden van Clara verstaan en herkent en ik hoop dat ook de lezers van dit stukje zich er in kunnen herkennen en er iets van mee kunnen nemen in hun eigen rugzakje voor onderweg. Goede tocht!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s