Een aantal jaren terug heb ik de vastenmeditaties van Jan Nieuwenhuis o.p. bij het Testament van Jezus, zijn Afscheidsrede, in de Veertigdagentijd als leidraad genomen. Deze afscheidswoorden van Jezus waren en zijn juist ook in deze tijd, op weg naar Pasen,  troostend en bemoedigend.

Dit jaar wil ik dagelijks een stukje van Jezus zijn Afscheidsrede (Joh. 13, 3 – 17, 26) lezen en overwegen.

‘Jezus, wetend dat zij Hem wilden ondervragen, zei tot hen: “Zoekt gij onder elkaar naar de betekenis van mijn woorden: een korte tijd en gij aanschouwt Mij niet meer, en wederom een korte tijd en gij zult Mij zien? Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: gij zult wenen en weeklagen, terwijl de wereld zich zal verheugen. Gij zult bedroefd zijn, maar uw droefenis zal in vreugde verkeren.’  (Joh. 16, 19-20)

Johannes schrijft zijn evangelie in een tijd waarin de christenen uit de synagoge worden verbannen. Vervolging en vijandschap is wat zij ondervinden. Johannes herinnert zijn geloofsgenoten er aan dat ook Jezus dat lot heeft ondergaan en de marteldood aan het kruis gestorven is. Maar ook dat vijandschap, vervolging en dood overwonnen zijn door Christus Jezus.

Droefenis zal in vreugde verkeren waar het licht van Pasen ons verlicht. Johannes spreekt ons hiermee moed in en zegt ons niet te vrezen, ook niet waar we worden tegengewerkt  en bedreigd, waar we niet begrepen worden of zelfs vermoord omwille van onze keuze de Weg van God te gaan.

Ga in vreugde
de Weg van God de Heer!
Vertrouw op Hem, vertrouw op Hem
Hij heeft de dood voor ons overwonnen.

Ga in vreugde
voorbij de droefenis
niet vervolging en vijandschap
maar licht en leven zijn het  laatste woord!

Ga in vreugde
in het licht van Pasen.
We hoeven niet angstig te zijn.
De Heer trekt met ons mee, ga in vreugde!

Advertenties

3 gedachten over “Met de Afscheidsrede van Jezus op weg naar Pasen (31)

  1. Dit is op walterbotteldoorne herblogden reageerde:
    Hartelijk bedankt voor het prachtige werkje zuster Marianne Met de Afscheidsrede van Jezus op weg naar Pasen (31) Prachtige woorden zoals De Heer trekt met ons mee, ga in vreugde! We mogen de dagen beginnen aftellen naar het licht van Pasen. Hartelijk bedankt ervoor, wens je nog een gezegende vrijdag toe, vriendelijke groeten Walter.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s