Verkwik ook deze nacht ons hart

In één van mijn dagsluitingen is de bede: ‘Verkwik ook deze nacht ons hart’ opgenomen. Eén van de meebidders op Facebook vroeg mij: Wat bedoel je met – verkwik ook deze nacht ons hart – een uitdrukking, maar wat bedoel je er eigenlijk mee? Mijn eerste reactie was: Dat ons hart weer ‘opfrist’ en bij het ontwaken in volle glorie kloppen en stralen mag!

De dag daarna las ik in Leven  met elkander van Dietrich Bonhoeffer dat in de oude avondgebeden vaak de bede om bewaring gedurende de nacht klinkt om bewaard te worden voor de macht van de duivel, voor allerlei verschrikkingen en voor de dood. De onmacht van de mens in slaap vraagt dat God hem of haar bewaard, dat Hij, als oze ogen slapen, toch ons hart wakende zal houden. Ik vind dat wel een mooie aanvulling bij de bede: ‘Verkwik ook deze nacht ons hart’

Dat God als onze ogen slapen toch ons hart wakende zal houden is ook vragen of ons hart open blijft voor Hem tijdens het slapen, zodat Hij zijn intrek kan nemen in ons hart om deze te bewaren voor zorgen en aanvechtingen die bovenkomen in de nacht. Dat Hij ons hart daarvan wil bevrijden, ons wil zuiveren en zegenen. Dan onstaat er ruimte in ons hart om Gods stem te horen wanneer Hij ons roept en ja, dan zal ons hart inderdaad ook weer fris worden en in de morgen in volle glorie kloppen en stralen!

Tot lof van God.

Barmhartige God, blijf bij ons nu het donker is.
Verkwik ook deze nacht ons hart
en laat ons slapen in uw vrede.
Dank voor uw trouw, door alle schaduw en duisternis heen.
Breng ons thuis in uw rijk van genade en vrede,
waar wij geheelde mensen zullen zijn,
levend uit uw waarheid,
deze nacht, morgen en alle dagen.

 

 

3 reacties op ‘Verkwik ook deze nacht ons hart

  1. Pingback: worldpoet546

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s