Wie is God?

Wie God? Met deze vraag opent de dagmeditatie van vandaag in ‘Dietrich Bonhoeffer, Een thematisch dagboek (2011 Meinema, blz. 52) Het is een gedeelte uit Verzet en overgave, uit een van de brieven die hij vanuit de gevangenis schreef.

Wie is God? In de eerste plaats geen algemeen geloof in Gods almacht enzovoort. Dat is geen echte godservaring, maar een verlengstuk van de wereld. Ontmoeting met Jezus Christus. Ervaring dat hier heel het menselijke bestaan wordt omgekeerd, omdat Jezus er alleen ‘voor de ander’ is. Dit ‘er voor de ander zijn’ is de beleving van de transcendentie! Uit het vrij zijn van zichzelf, uit ‘het er zijn voor de ander’ tot de dood, komt pas de almacht, alwetendheid en alomtegenwoordigheid voort. Geloven is deelnemen aan dit bestaan van Jezus. God in mensengestalte! God als ‘de mens voor anderen’.

Als ik mij bewust wordt van de omstandigheden waaronder Bonhoeffer deze woorden schrijft dan raken ze mij nog dieper. Bonhoeffer is er in zijn korte leven ‘geweest voor anderen’. Hij zat in de gevangenis maar was vrij van zichzelf en kon van daaruit er zijn voor anderen. Zo is hij de geloofsweg gegaan, in navolging van Jezus Christus.

God, dank voor de mens Dietrich Bonhoeffer, die mij vandaag raakt en op weg zet.
Help mij om steeds meer vrij te worden, vrij van mijzelf
en vanuit die vrijheid er te zijn voor anderen.
Dat zo uw Naam – Ik ben er voor je – geleefd mag worden;
Uw liefde in mensengestalte.

Tot lof van God en tot zegen van de mensen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s