Geluk als zegenwoord

Geluk!

Vanmorgen las ik in het Bonhoeffer Brevier dat de theologische schakel tussen God en het geluk (gezondheid, kracht, enzovoort) in het Oude Testament de zegen is. Het gaat niet om het geluk maar om Gods zegen die alle aardse goederen insluit. Het leven van de gezegende mens kent geluk en lijden. Kruis en lijden sluiten zegen en geluk niet uit maar sluiten elkaar in.

De mensen die mij een beetje kennen weten dat ik als afscheidswens graag ‘Geluk!’ meegeef. Onze melkboer noemt mij zelfs ‘Zuster Geluk’. Hij heeft mij ook wel eens verteld dat hij dat mooi vind, dat ik de mensen geluk-wens.  Geluk is voor mij een zegenwoord. En het geluk dat ik de ander toewens is ook geen oppervlakkig geluk maar een diep geluk dat kruis en lijden insluit. Dietrich Bonhoeffer noemt de zegen dus de schakel tussen God en het geluk.  Zonder Gods zegen dus geen geluk!

Geluk!

3 reacties op ‘Geluk als zegenwoord

 1. Heel mooi, hoe je ook het lijden insluit in het geluk. Ik vind dat erg belangrijk, omdat het een wezenlijk onderdeel van het leven (en dus ook het geluk) uitmaakt, en moet dan ook meteen denken aan de wijze woorden van paus emeritus Benedictus XVI:

  “Juist waar mensen, in een poging lijden te vermijden, zich trachten te onttrekken aan alles wat leed zou kunnen veroorzaken, zich de moeite en de pijn van de waarheid, de liefde, het goede, willen besparen, drijven ze een leeg leven binnen, waarin misschien weinig pijn is, maar het doffe gevoel van zinloosheid en verlorenheid des te sterker aanwezig is. Niet het vermijden van het lijden, niet de vlucht voor het lijden, heelt de mens, maar het vermogen het lijden te aanvaarden, daardoor te rijpen, er zin in te vinden door de vereniging met Christus, die met eindeloze liefde heeft geleden.”

  Like

 2. Lieve Marianne,

  “Iemand zegt: ‘Ik ben gelukkig omdat…’ Welnu, het simpele feit dat men een oorzaak aanduidt voor zijn geluk, bewijst dat men niet het echte geluk bezit. Want het ware geluk is een geluk zonder reden. Inderdaad, je bent gelukkig en je weet niet waarom. Je vindt het heerlijk om te leven, te ademen, te eten, te praten… Er is je niets speciaals overkomen, geen succes, geen geschenken, geen erfenis en geen nieuwe liefde… Wat je gelukkig maakt is… – want er is toch een reden voor – dat gevoel dat iets wat van boven komt zich voegt bij alles wat je doet, een spiritueel element dat niet van jou afhankelijk is. Zoals water dat uit de hemel naar beneden valt en door je heen stroomt. Voor de meeste mensen heeft geluk te maken met bezit: huizen, geld, onderscheidingen, roem… ofwel een echtgenoot, een vrouw, kinderen. Nee, het ware geluk hangt niet af van een ding, van geen enkel bezit, van geen enkel mens; het komt van boven en je bent verbaasd en je bent blij en je weet niet eens waarom. Dat is het echte geluk.”

  Vanmiddag las ik jouw blog en begreep onmiddellijk wat jij bedoelde. Speciaal dat zinnetje waarin jij zegt dat kruis en lijden, zegen en geluk niet uitsluiten, maar insluiten.

  In een mensenleven is het niet altijd rozengeur en maneschijn en rose wolkjes, ook niet in mijn leven: toen ik te horen kreeg dat ik borstkanker had of enkele jaren geleden toen onze jongste zoon, pas 21 jaar oud, overleed. Dan staat je leven behoorlijk op zijn kop!

  Maar ook toen omvatte God mijn pijn en verdriet in volle omvang: van de dagelijkse akkefietjes tot mijn diepste pijn en ‘wonden’. Zo ziet Hij mij en tilt me ook dan telkens weer boven mijn verlatenheid uit. Hij laat me toch nooit alleen achter!

  Gods zegen sluit mijn kruis en lijden op zo’n moment in.
  Dat is voor mij diep geluk,
  geluk dat kruis en lijden insluit, hoe onwerkelijk dit ook klinkt.

  Zoals Dietrich Bonhoeffer zegt: de zegen is de schakel tussen God en het geluk.
  Zonder Gods zegen geen geluk!

  Het voelen en weten dat dit geluk bestaat, maakt het de moeite waard om deze les: Geluk is een zegenwoord, dagelijks te leren en vast te houden.

  Ware vrede, echt geluk voor een mensenhart komt uit de hemel, zegen van God ….
  Het hart van de mens vindt nergens ware vrede, ware rust, waar geluk,
  tot het rust, vrede en geluk vindt in U, o God ….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s